Przyczyny i objawy -zaparcia
Przyczyny i objawy -zaparcia
Our Score
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dlaczego mamy zaparcia?

Powszechnie wiadomo, że regularne wypróżnienia i obfite stoce są oznaka zdrowia.Osoba dorosła powinna raz dziennie odwiedzać toaletę. Niestety, co druga kobieta i co czwarty mężczyzna robi to rzadziej niż co drugi dzień, a często przerwy w oddawaniu stolca są dużo dłuższe.Gdy wypróżnienia są mniej niż trzy razy w tygodniu, stolce są twarde lub w postaci tzw. owczych bobków i mamy uczucie niepełnego wypróżnienia, jest to oznaka, że cierpimy na zaparcia.

Jakie są przyczyny zaparc?

Niewłaściwe nawyki żywieniowe. Weżmy za przykład tradycyjną kanapkę z wędliną. Czy to jest dobre pożywienie?Podstawą kanapki jest oczywiście chleb lub bułeczka, posmarowane masłemi przełożone wędliną. Czasami jest w niej listek sałaty lub plasterekogórka, rzodkiewki.Chleb należy do węglowodanów, masło do tłuszczów, a wędliny do białek,a połączenie tych produktów stanowi mieszankę, którą organizm z trudemtrawi, ponieważ do ich strawienia potrzebne są różne soki trawienne.Dodatkowo masło dostając się do żołądka opóźnia ich działanie. Podobnieposiłek objadowy. Rzadko się zdarza, że owoce, lub surówkę jemy przedposiłkiem. Gdybyśmy mieli taki nawyk, byłoby to z pożytkiem dla naszegozdrowia.
Owoce, a w drugiej kolejności warzywa, są trawione najszybciej. Jeślijednak słodkie pyszne owoce zjemy po posiłku, trawienie zostajezakłócone i konsekwencje w postaci wzdęć, czy zaparć są pewne.
Jeśli do tego mamy zwyczaj popijania posiłku napojem, często zimnym i słodkim, to skutki są do przewidzenia.

Niewłaściwe odżywianie. Jemy za dużo pokarmów cieżko strawnych, tłuszczów zwierzęcych irafinowanych węglowodanów (biała mąka i cukier), które długo zalegają wżołądku i jelitach, natomiast spożywamy za mało błonnika, który jest w warzywach i owocach.Najważniejsze jest aby zapewnić stałe źródło błonnika. Błonnik -niestrawne części produktów roślinnych – działa jak miotła w przewodziepokarmowym, usuwając z organizmu resztki pokarmowe. Błonnik zwiększaobjętość stolca i ułatwia jego przechodzenie przez jelita. Pochłaniającwodę, powoduje zmiękczenie kału i ułatwia wydalenie go.

>>>>  Tabletki CGA800 - spalają nawet 8 kg tłuszczu!

Jedzenie w pośpiechu. Największą krzywdę robią sobie osoby, które jedzą w pośpiechu.Pożywienie jest niedokładnie pogryzione i przeżute, a wówczas naszorganizm nie radzi sobie z procesami trawiennymi. Pokarm zalega wjelitach i nadmiernie fermentuje. e i niezbyt częste, zalegający stolecjest wydalany rzadko i z trudnością.

Za mało płynów pomiędzy posiłkami. Gdy za mało pijemy, kał jest twardy i zbity w grudki, gdyż naszorganizm otrzymując za mało płynów, wchłania je z jelita grubego.

Wstrzymywanie wypróżnienia. Często powstrzymujemy naturalny odruch wypróżnienia. Dzieje się takprzeważnie rano, gdy w pośpiechu połykamy kanapkę i mamy mnóstwo innychczynności do wykonania. Po pewnym czasie naturalny odruch wypróżnieniazanika i możemy zafundować sobie nawykowe zaparcia.

Brak ruchu. Siedzący tryb życia powoduje, że nasz system trawienny źle funkcjonuje, podobnie jak pozostałe organy.

Inne przyczyny:

  • Zaparcia spowodowane lekami lub toksynami.
  • Zaparcia spowodowane niektórymi chorobami: rak jelita grubego, kamienie kałowe czy żółciowe, zwężenie jelita we wrzodziejącym zapaleniu jelita, po naświetlaniu promieniami rtg, w chorobie Parkinsona, w stwardnieniu rozsianym, w długo trwającej cukrzycy, po mechanicznych urazach kręgosłupa.  

Objawy występujące przy zaparciach.

Gdy nie mamy przez 24-36 godzin stolca, oznacza to zaparcie.

O wiele bardziej skomplikowanie wygląda sytuacja, gdy mamy postac zaparcia ukrytego, którego objawami mogą byc: ogólna słabość, utrata apetytu, ciągłe zmęczenie, obniżenie aktywności, przygnębienie, pogorszenie pamięci, depresja, bezsenność, pobudliwość, kołatanie serca, a nawet bólów w sercu, bóle głowy i zawroty głowy oraz objawy dodatkowe, takie jak: burczenie w brzuchu, wzdęcia, bóle brzucha (głównie z lewej strony), nalot na języku i nieprzyjemny zapach z ust, uczucie przepełnienia, wypełnienia żołądka, niepełnego wypróżnienia jelita i fałszywe odruchy parcia na stolec.

  • Wszystkie wspomniane symptomy, prawie w 100% przypadków, świadczą o nagromadzonych w jelicie gnilnych bakteriach i długotrwałym zatrzymaniu się w nim mas kałowych.
Poprzedni artykułGenetycznie uwarunkowany rak piersi. Czy jesteśmy bez szans?
Następny artykułLekarstwa i sposoby leczenia
Marzena Wielgus
Blog prowadzony jest przez młodą dietetyczkę, pasjonatkę zdrowego stylu życia i matkę, jak sama Autorka o sobie pisze. Jej energia, pasja i twórcze nastawienie do kreowania intrygującej przestrzeni blogowej mogą imponować. Kobieta zamieszcza przepisy na zdrowe potrawy, które świetnie wpływają zarówno na ciało, jak i na ducha. Z perspektywy fachowca i praktyka w sposób wyczerpujący, a zarazem wyjątkowo lekki opisuje różnego rodzaju recenzje, które poleca swoim Czytelnikom. Najprawdziwsza pasjonatka, którzy posiadaja inklinacje i wyjątkowe zacięcie do prowadzenia zdrowego stylu życia, sprawiającego, że najzwyczajniej w świecie jest szczęśliwym człowiekim, który najwyraźniej spełniają się w tym, co robi. Zdołała przy tym zgromadzić wierne grono czytelników, składające się z osób, które również pragną zadbać o swoje ciało, a także samopoczucie – wiadomo przecież, że człowiek jest jednością psychosomatyczną i wszystkie sfery, w zakresie których funkcjonuje, muszą być poukładane. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę i swoją wiedzą pragną w bardzo przystępny sposób dzielić się z innymi. Najważniejsze jest jednak, że sposób, w jaki żyje potrafi zachwycić i skłonić do tego, aby wziął sprawy w swoje ręce i zrobił dla siebie coś dobrego.