Groźna dla zwierząt pryszczyca nie zagraża człowiekowi

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Pryszczyca, choć jest jedną z najgroźniejszych zaraźliwych chorób zwierzęcych, nie zagraża bezpośrednio człowiekowi.

Ta niezwykle zaraźliwa choroba wywoływana jest przez wirusa. I choć pryszczyca zwykle nie zabija zaatakowanych zwierząt, jej skutki są katastrofalne dla hodowców i ich stad. Szerzy się bowiem gwałtownie i powoduje ogromne szkody materialne.

U zwierząt parzystokopytnych – bydła, owiec, świń i kóz w ciągu dwóch do siedmiu dni od zakażenia pojawiają się bolesne pęcherze w pysku, na języku oraz w szparze pomiędzy racicami i na wymieniu. Gdy pęcherze pękają, na ich miejscu tworzą się owrzodzenia. Zwierzęta mają gorączkę, nie mogą chodzić ani jeść, toteż chociaż rzadko zdychają, są wyniszczone. Ich skóra, mięso, mleko jest skażone tak, że staje się bezwartościowe. Ponadto po wyzdrowieniu mogą stać się nosicielami i zagrażać odnowieniem zarazy.

Jedynym sposobem zwalczania szerzącej się epidemii jest zabicie wszystkich chorych i podejrzanych o kontakt z wirusem zwierząt. Ich ciała muszą zostać zniszczone, najlepiej poprzez spalenie. Niszczy się również skażoną żywność. Pryszczyca zwalczana jest z urzędu. Leczenie chorych zwierząt jest zabronione.

Wirus pryszczycy lubi ciemność i niską temperaturę. Szerzy się poprzez kontakt fizyczny z zakażonym zwierzęciem, jego mięsem, mlekiem, skórą czy odchodami – ale również z właścicielem hodowli, który może przenosić wirusa na rękach, ubraniu i butach. W glebie w sprzyjających warunkach potrafi przetrwać do miesiąca. Z wiatrem przemieszcza się nawet ponad 100 kilometrów.

Aby zapobiec przeniesieniu pryszczycy do Polski, władze podjęły odpowiednie środki. Osoby przekraczające granicę muszą dezynfekować buty i odkażać ręce. Samochody przejeżdżają przez maty nasączone niszczącym wirusa wodortlenkiem sodu. Nie wolno wwozić żywności, ani zwierząt domowych – na przykład psów i kotów. Środki ostrożności podjęto również na lotniskach. Podróżni wypełniają ankiety, które pozwolą na ograniczenie szkód gdyby epidemia jednak do nas dotarła – prognozowanie zagrożeń ustalenie źródła zakażenia.

Polecamy  Recenzje ProstEro, kup, cena, skład, instrukcja, oszustwo?

Hodowcom zaleca się maty odkażające przed wejściami do zabudowań gospodarskich, zmienianie odzieży i mycie rąk przed i po kontakcie ze zwierzętami, a nawet ograniczenie kontaktów z gośćmi z zagranicy. Nawet przesyłki z zagranicy powinny być odkażane w wysokiej temperaturze (powyżej 72 stopni Celsjusza).

W razie epidemii zostaną zmobilizowane odpowiednie służby na zagrożonym terenie. W promieniu 20 km od miejsca wystąpienia pryszczycy zostanie zamknięty lub ograniczony ruch ludności.

Pryszczyca może się przenosić na ludzi, ale zakażenie zwykle nie powoduje u nich żadnych dolegliwości. Człowiek może zakazić się pryszczycą przez kontakt z chorym zwierzęciem. Również przez mięso, jeśli nie było poddane obróbce termicznej (na przykład gotowaniu czy smażeniu). Jednak to mało prawdopodobne – zwierzęta są badane przed ubojem, zaś ich mięso po uboju. Pasteryzowanie mleka zapobiega przenoszeniu wirusa tą drogą.

W Polsce nie było pryszczycy od 30 lat. Mimo to w 1993 Unia Europejska wstrzymała na pewien czas import mięsa i zwierząt z Polski w obawie przed tą chorobą.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*